Zuivelboerderij

De Zuivelboerderij


Hoe het allemaal begon…

Onze boerderij bevind zich op een hele speciale plek; het klooster terrein van de Sint Paulusabdij. Deze abdij is onderdeel van De Heilige Driehoek in Oosterhout. Voor meer informatie over De Heilige Driehoek kijk op: www.deheiligedriehoek.com. Vroeger pachten wij de kloostergrond en boerderij van de Benedictijnen paters. Sinds 2005 woont er een andere geloofsgemeenschap op het klooster; De Chemin Neuf. Gelukkig kunnen wij dankzij hun ons mooie bedrijf voortzetten op deze prachtige locatie. Voor meer informatie over de Chemin Neuf en hun activiteiten kijk op: www.chemin-neuf.nl

Vanaf 1984 werd de kloosterboerderij door twee families gerund: de familie Hoeks en de familie Wismans. Lange tijd leek het er op dat er geen opvolger zou komen om de boerderij over te nemen. Daar kwam echter verandering in.

Tijdens haar studie medische psychologie begon het bij Anke Wismans toch te kriebelen. Na enkele jaren te hebben gewerkt binnen de psychologie besloot ze het melkveebedrijf toch over te nemen. Vanaf dat moment werd er door heel de familie Wismans een toekomstplan bedacht wat bij iedereen zou passen. Boeren is een manier van leven en daarom heb je passie voor je vak nodig! We wilden niet teveel groeien in aantal koeien, liever kwaliteit dan kwantiteit. Tegelijkertijd gaf de partner van Anke, Maarten van Fessem, aan dat hij graag wilde gaan kaasmaken en deze mooie ambacht tot zijn vak wilde maken.

Kijkje in de stal
Kijkje in de stal

In het voorjaar van 2014 was het dan eindelijk zover! Er kon een begin gemaakt worden aan de verbouwing om onze grote toekomstplannen te realiseren. Halverwege dit proces kwamen er twee grote en mooie verrassingen, zoon Bram Wismans en dochter Martje Wismans gaven beide ook aan dat ze graag een rol willen spelen in het bedrijf. Daarom kunnen wij nu met trots zeggen dat wij een echt en hecht familiebedrijf vormen!

De koeien

Anke met koe
Anke met koe Diana

De kern van ons bedrijf zijn onze mooie koeien! Sinds september 2014 worden de ongeveer 70 melkkoeien gemolken door twee Lely melkrobots. Dit is zowel voor ons als voor de koeien een heerlijke luxe. De koeien kunnen nu zelf bepalen wanneer ze gemolken willen worden, zelfs midden in de nacht! En wij kunnen nu iets later ons bed uit;-).

Bij de verbouwing was koecomfort heel erg belangrijk. In de stal vind je bijvoorbeeld een automatisch roterende koeborstel voor een heerlijke massage. Er is een mestrobot die ervoor zorgt dat de stal mooi schoon blijft en er kwamen waterbedden voor optimaal ligcomfort. De waterbedden worden meerdere keren per dag goed schoon gemaakt voor een lekker fris ligbed. Elke dag wordt er een vers en uitgebalanceerd menu van onder andere gras en mais voor de koeien bereid door Bram en Harrie, de vader van het gezin. Wij geloven erin dat een relaxte en perfect verzorgde koe haar taak veel makkelijker aan kan en hierdoor ook veel gezonder is.

Prinses in de robot
Onze ‘prinses’ in de robot, deze koe heet eigenlijk Fieke maar is de diva van de stal!

Bij ons is geen enkele koe een nummer, het zijn allemaal persoonlijkheden en juist dat maakt het werken met koeien zo mooi. Al vanaf dat ze kalf zijn krijgen ze de beste verzorging door Anke en haar moeder Marij. Veel van de kalfjes krijgen koosnamen en door de persoonlijke aandacht blijven ze hun gehele leven heel ontspannen en makkelijk in de omgang. Want ook voor een koe is stress heel erg slecht! Als je bij ons op de boerderij komt, probeer dan een koe rustig te benaderen. Je zult merken dat ze dan heel graag geaaid wordt, het zijn enorm vriendelijke en aanhankelijke dieren!

SONY DSC
De pinken (jonge dieren) op een mistige morgen

Als er in het voorjaar genoeg gras groeit gaan de koeien lekker naar buiten. Door de melkrobot kunnen ze zelf bepalen waar ze het liefste zijn; even vlug naar binnen glippen om gemolken te worden en dan weer naar buiten of toch maar wat langer binnen blijven omdat het buiten zo heet of nat is. Hier zie je weer mooi de verschillende karakters van de koeien: de ene is met elk weer buiten en de ander neemt alleen maar een kijkje.

Als je bij ons in de winter toch een klein groepje koeien buiten ziet wandelen zijn dat onze hoog zwangere dames die bewegingsgymnastiek krijgen! Deze dames mogen een paar uur per dag lekker bewegen en krijgen in de stal een apart menu; voer speciaal voor zwangere koeien.
Vraag bij ons in de winkel gerust wanneer de graskaas er weer is! Door het verse gras wat de koeien eten kan er de lekkerste en zachtste abdijkaas gemaakt worden!

Onze trots!
Onze jonge trots!